web software

MOBIRISE WEBSITES BUILDER

blog, czyli kilka krótkich historii o architekturze...

Żyjemy w czasach dostępu i niekończących się możliwości. Zalewani jesteśmy ze wszystkich stron zdjęciami wspaniałych wnętrz, co z jednej strony rozwija naszą wrażliwość na design, z drugiej zaś kształtuje w nas, czasem, odrealnioną wizję architektury wnętrz. W zakładce BLOG chcielibyśmy przybliżyć Wam, kulisy naszej pracy i opowiedzieć w szczegółach o naszych realizacjach.

Inwestorzy często pytają jak wygląda proces projektowy, jakie mogą mieć oczekiwania, ile on trwa i przede wszystkim, ile będzie kosztować. Wbrew pozorom, zarówno wnętrza ze ściśle określonym, niewielkim budżetem są równie trudne, co te, w których nie mamy takich ograniczeń. Również różnica pomiędzy projektem wnętrza komercyjnego, a wnętrza prywatnego może sprawić zupełnie inne trudności. W tym pierwszym zadaniem architekta jest próba stworzenia przestrzeni dedykowanej różnym grupom docelowym, w tym drugim, spełnienie marzeń konkretnej osoby, która w zaprojektowanej przestrzeni będzie żyć.

architekt wnetrz lodz, restauracja hana sushi manufaktura bartosz klim lodz architektura wnetrz



hana sushi / łódź, manufaktura

Hana Sushi jest jedną z pierwszych japońskich restauracji w Łodzi. Po wielu latach funkcjonowania na rynku Manufaktury, nadszedł czas na zmianę. Stara aranżacja wnętrza, mimo, że jak najbardziej nawiązująca do japońskiej kultury, po 10 latach sprawiała wrażenie dość przestarzałej i po wnikliwej analizie, nie do końca funkcjonalnej.

architekt wnetrz lodz, restauracja hana sushi manufaktura bartosz klim lodz architektura wnetrz




Inwestorzy, początkowo planowali jedynie lifting – odmalowanie ścian, nowe oświetlenie, wymianę frontów w zabudowie kelnerskiej i sushi barze, oraz nowe meble na piętrze, będącej główną salą konsumpcyjną. Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Po wnikliwej analizie, okazało się, że obsługa kelnerska nie ma wystarczającej ilości miejsca na przechowywanie szkła i zastawy, łazienki wymagają generalnego remontu, a sushi bar nie spełnią oczekiwań kucharzy. Również instalacje elektryczne, będące na pierwszy rzut oka sprawne, wymagały praktycznie całkowitej wymiany. W międzyczasie okazało się, że istnieje możliwość powiększenia Sali na piętrze o kilka metrów kwadratowych, co gwarantowałoby kilkanaście nowych miejsc siedzących na sali konsumpcyjnej.

Tym oto sposobem odświeżenie sprawnie funkcjonującego lokalu przerodziło się w kompleksowy projekt architektury wnętrz. Bez zastanowienia przyjeliśmy to wyzwanie.  

Parter - stan istniejący.

Piętro - stan istniejący.

Głodnym założeniem było uspokojenie, nieco przekombinowanego wnętrza. Prostota i elegancki minimalizm zawsze kojarzył się nam zarówno z krajem kwitnącej wiśni, jak i z samym sushi. Dodatkowo, taka aranżacja wnętrza doskonale kontrastowałaby z XIX wiecznym wnętrzem pofabrycznego budynku Manufaktury, w którym znajduje się lokal. 
Na parterze, w tym celu, w centralnej części został zlokalizowany, wykończony w czarnej satynie sushi bar, oraz wykonana z jasnego, naturalnego drewna zabudowa kelnerska. 

architekt wnetrz lodz, restauracja hana sushi manufaktura bartosz klim lodz architektura wnetrz


Mieliśmy również pomysł, aby na ścianie klatki schodowej, przez dwie kondygnacje zwiesić, ciężkią, lejącą się tkaninę. Szybko jednak musieliśmy go porzucić, gdyż niepalny materiał tej wielkości byłby zbyt dużym kosztem. Dodatkowo, utrzymanie go w czystości okazałoby się syzyfową pracą. Podczas burzy mózgów, wpadliśmy na pomysł zastosowania panelu 3D składającego się z walcy o różnej średnicy, które idealnie imitują swją formą naszą wymarzoną kotarę. 

architekt wnetrz lodz, restauracja hana sushi manufaktura bartosz klim lodz architektura wnetrz



Druga strefa – zlokalizowana na piętrze przestrzeń konsumpcyjna, jest kontynuacją stylistyczną parteru.

Materiałowo, na obu piętrach bardzo chcieliśmy wykorzystać jak najwięcej jasnego drewna. Naszą pierwszą myślą było wyłożenie ścian sklejką. Jasne, brzozowe drewno idealnie wkomponowałoby się w naszą wizję. Jednak w konfrontacji z budżetem, finalnym materiałem okazały się być płyta prefornirowana naturalną okleiną dębową. Eleganckie usłojenie nadało wnętrzu ciepła i tak pożądanej w minimalizmie tekstury, nieburzącej koncepcji ZEN. 

architekt wnetrz lodz, restauracja hana sushi manufaktura bartosz klim lodz architektura wnetrz

Drewniane panele postanowiliśmy zrównoważyć tapetą w kolorystyce przygaszonego brązu, prezentującej poklatkowe ujęcia pięknego, białego kwiatu. Nadała ona wnętrzu charakteru i indywidualizmy, tak ważnego we wnętrzach użyteczności publicznej.

Całość uzupełniona została minimalistycznymi meblami polskiego producenta, oraz stołami z dębowymi blatami na stalowych, czarnych podstawach. W całej tej kompozycji znalazły się dwa akcenty – zlokalizowany na środku,wykonany na zamówienie heksagonalny stół, oraz wiszący nad nim geometryczny żyrandol. 

© Copyright 2019 milk/designs - All Rights Reserved