web builder software

MOBIRISE WEBSITES BUILDER

Rezydencja / Rozworzyn


Zakres opracowania / 
Projekt architektoniczny rezydencji jednorodzinnej.
Autor / Bartosz Klim
Powierzchnia / 650 m2
Lokalizacja / Rozworzyn, Polska
Data 09.2016

Rezydencja jest przykładem projektu architektonicznego luksusowej posiadłości położonej na brzegu małego jeziora utworzonego przez rzekę Mroga w miejscowości Rozworzyn pod Łodzią. Dom położony jest w otoczeniu lasu, co nadaje mu intymny charakter. Całe założenie architektoniczne zaprojektowano w klasycznym porządku znanym z XVII wieku - duży, oficjalny dziedziniec zaprasza do rezydencji, za którą znajduje się ogród z zewnętrzną strefą wypoczynkową i jeziorem. Dziedziniec uzupełniony jest o niewielką strefę zieloną, która stanowi naturalne oddzielenie od ulicy. Południową stronę dziedzińca tworzy szeroka alejka, wyłożona dużymi, betonowymi płytkami, które prowadzą do domu od bramy wejściowej. Alejka ta służy również jako podjazd, z doprowadzeniem do podziemnego parkingu, który znajduje się po lewej stronie budynku. Od północnej części dziedzińca znajduje się osobna, nieco węższa alejka z własnym wjazdem, który przeznaczony jest wyłącznie dla samochodów i prowadzi prosto do garażu. Pochylnia prowadząca do bramy garażowej nie jest widoczne na pierwszy rzut oka, aby nie odwracać uwagi od głównej fasady rezydencji. Główną ideą podczas projektowania budynku było połączenie widoku na piękny ogród z wnętrzem domu. Duże okna eliminują barierę pomiędzy zielenią, jeziorem i otaczającym lasem, które można podziwiać z każdej części rezydencji. Główną inspiracją dla projektu jest posiadłość Fallingwater Franka Lloyda Wrighta, która jest doskonałym przykładem relacji między budynkiem, a otaczającą go przyrodą.

architektura  lodz, dom jednorodzinny rezydencja posiadłość

Kształt domu jest nieregularny, utworzony poprzez różnego rodzaju bryły wzajemnie się przenikające. Kubatura utrzymana jest w modernistycznym stylu z czystymi liniami i bez nadmiernych ornamentów.
Główna elewacja rezydencji zlokalizowana jest od zachodu. Zaprojektowana została w nowoczesnym, minimalistycznym stylu. Pierwszą rzeczą, którą można zauważyć, są przedłużenia stropów pokryte blachą pomalowaną na ciemny grafit, które podkreślają każdy poziom budynku, wieńcząc go na górze. Elementy te doskonale kontrastują z panelami elewacyjnymi zdobiącymi prawie całą elewację budynku. Jasnoszare panele w różnych rozmiarach ułożone są w formie przypominającą grę tetris. Ich fakturę podkreśla miękkie, półmatowe wykończenie przedłużeń umocowanych między piętrami. Dodatkową ozdobą elewacji są drewniane panele w formie żaluzji. Odcień drewna utrzymany jest w chłodnych tonach, dzięki czemu współgra ono z całą kompozycją. Poziomy kierunek paneli podkreśla kształt przedłużeń stropów, jednocześnie kontrastując z pionowymi liniami okien.  

architektura  lodz, dom jednorodzinny rezydencja posiadłość

Okna są duże, oprawione w ciemne, półmatowe. W przedniej fasadzie widać, że okna narożne nie mają środkowej, pionowej belki. Są to wykonane na zamówienie okna panoramiczne, które nadają budynkowi bardzo nowoczesny wygląd z zewnątrz i zapewniają niczym niezakłócone widoki od wewnątrz. Pozostałe elewacje po obu stronach budynku - północna i południowa utrzymywane są w podobnym stylu. Tył rezydencji jest nieco wyższy niż reszta budynku, tworząc sześcian z dużymi, wypełniającymi całą elewację oknami skierowanymi na przepiękny widok przyrody.

© Copyright 2019 milk/DESIGNS - All Rights Reserved