free website software

MOBIRISE WEBSITES BUILDER

Biurowiec / Green Zone


Zakres opracowania / 
Projekt architektoniczny budynku.
Autor / Bartosz Klim
Powierzchnia / 7254 m2
Lokalizacja / Łódź, Polska
Data / 05.2018

Bryła budynku, jest rozrzeźbiona i podzielona na kilka elementów. Parter stanowią dwie, oddzielne kubatury, pierwsza w kształcie litery L głównie mieszcząca przestrzenie handlowo-usługowe, druga natomiast jest prostokątna i mieści główny hol i zaplecze administracyjne. Wyższe kondygnacje o charakterze biurowym, posiadają zwartą formę, z wyjątkiem dwóch wcięć, ciągnących się przez całą wysokość budynku, pozwalających na wyodrębnienie poszczególnych brył. Pierwsze stanowi doświetlenie głównego korytarza, drugie natomiast dostarcza światła jednej z powierzchni najmu. Budynek od strony ul. Kilińskiego wybudowany jest w jednej linii z sąsiadującymi kamienicami, w celu zachowania zwartej pierzei śródmiejskiej. W celu wyeliminowania wrażenia ciężkości bryły, parter w części narożnej został wycofany o kilka metrów w stosunku do pozostałych kondygnacji, dzięki czemu budynek zyskał nowoczesny charakter, oraz umożliwiło to poszerzenie chodnika dla pieszych w celu zatarcia granicy przestrzeni publicznej i budynku. Dodatkową korzyścią powyższego zabiegu jest utworzenie zadaszenia, osłaniającego przed słońcem i negatywnymi skutkami atmosferycznymi, jak deszcz czy śnieg. W celu podkreślenia narożnika, oprócz podcięcia bryły, część budynku na ostatniej kondygnacji została podniesiona o 2 metry w stosunku do reszty, co sprawiło, że budynek zyskał bardziej zrównoważone proporcje.
Bardzo istotny element całej kubatury stanowi atrium. Mierzące 23 m. szerokości i 14,8 m. głębokości sprawia, że dość masywna budowla stała się znacznie lżejsza. Dodatkową korzyścią jest możliwość równomiernego doświetlenia i wentylacji wszystkich kondygnacji, dzięki czemu komfort użytkowania budynku stał się wyższy.  

architektura  lodz, biurowiec budynek zrównoważony ekologiczny green building

Mimo dość masywnej konstrukcji, budynek nie sprawia wrażenia ciężkiego za sprawą różnych rozwiązań materiałowych zastosowanych na jego elewacjach. budynek został wybudowany w technologii szkieletowej, a zewnętrzną skorupę stanowią ściany kurtynowe. Takie rozwiązanie daje bardzo duży komfort użytkownikom, jest łatwe w obsłudze i charakteryzuje się stosunkowo szybkim montażem. Systemy ścian osłonowych dostarczają bardzo duże ilości światła dziennego, w związku z maksymalizacją powierzchni przeziernych. Jest to nie tylko funkcjonalny, ale i bardzo estetyczny zabieg. Odbijające, szklane panele sprawiają, że budynek pełni, w pewnym sensie, role olbrzymiego lustra, które dubluje otaczające go budynki i zieleń. Dzięki temu, nawet ultra-nowoczesna konstrukcja idealnie dopasowuje się do otaczającej ją okolicy. Dodatkową korzyścią ścian kurtynowych, jest możliwość ukrycia grubości stropów, oraz przestrzeni przeznaczonych na instalacje znajdujące się bezpośrednio pod nimi, dzięki czemu nie odznaczają się one na elewacji i nie burzą harmonijnych podziałów. Kolejną zaletą jest izolacja termiczna. Trójwarstwowe szklenie i wielokomorowa konstrukcja ram gwarantuje redukcję strat ciepła, przy jednoczesnej maksymalizacji światła dziennego. Jest to szczególnie ważne w okresach jesienno-zimowych, w których kontrola strat ciepła jest równie istotna, co dostarczenie do niego odpowiedniej ilości światła, w celu maksymalizacji komfortu użytkowników budynku. Nowoczesne systemy, jak te zastosowane w niniejszym projekcie, kładą również nacisk na funkcjonalność i realizację założeń zrównoważonego budownictwa. Ściana kurtynowa składająca się ze stałych, szklanych elementów typu fix (witryna), wzbogacona została o elementy dające możliwość rozszczelnienia, lub nawet pełnego otwarcia. Jest to wyjątkowo istotne w celu zachowania równowagi energetycznej budynku. Możliwość korzystania z naturalnej wentylacji i kontroli temperatury pomieszczeń poprzez manualne otwieranie i zamykanie okien ma pozytywny wpływ na odczucie komfortu użytkowników, oraz sprawia, że nie są oni odizolowani od świata zewnętrznego w hermetycznie zamkniętej, szklanej budowli. 

architektura  lodz, biurowiec budynek zrównoważony ekologiczny green building

Panele osłonowe, ukrywające grubość stropów i wewnętrzne przestrzenie instalacyjne są również ważnym elementem ścian kurtynowych. Pełnią one nie tylko funkcję maskującą, ale również izolującą dzięki wypełnieniu wełną mineralną, czy styropianem (detal A, detal C).Jest to szczególnie widoczne na elewacji budynku Green Zone, gdzie wybrany system charakteryzuje wieszanie zewnętrznych elementów szklenia bezpośrednio na ramie konstrukcyjnej, nie wypełniając jej, w związku, z czym są one praktycznie niewidoczne na zewnątrz. Od środka budynku, ramy utrzymane są w kolorze jasnym szarym, w celu utrzymania neutralnej kolorystyki, odpornej na zabrudzenia Pozostałe elementy stolarki aluminiowej uwzględniające okucia szklanych drzwi oraz metalowe elementy zadaszeń wykonane są z metali chromowanych, aby podobnie jak szkło, dawały efekt lustrzany, a co za tym idzie, nie były widoczne.

Zewnętrzne elewacje, zachodnia i południowa, dodatkowo wzbogacone są o wertykalne panele z materiału kompozytowego, imitującego drewno. Zamontowane zostały na dwóch, skrajnych częściach pokrycia budynku, będących kontynuacja pierzei. Są one podzielone na poszczególne strefy i wyposażone zostały w sterowniki mechanicznie, dając możliwość obrotu nimi o 90 stopni. Dzięki mechanizacji, nie stanowią one tylko elementu dekoracyjnego, ale pełnią również funkcję zewnętrznych żaluzji, dających komfort i możliwość zasłonięcia okien, tak ważne w okresie letnim, w którym promienie słoneczne mogą wywierać negatywny wpływ na użytkowników budynku. Zbyt intensywna ekspozycja słoneczna może wpływać na złe samopoczucie, a odbijające się promienie słoneczne, lub bezpośredni kontakt z nimi może utrudniać widzenie. Usytuowanie południowo-wschodnie budynku sprawia, że przez większość dnia jest on wystawiony na działanie słońca, co również może nieść negatywne skutki, w postaci nagrzewania się ścian zewnętrznych i podwyższenia temperatury wewnątrz budynku. Ma to bezpośredni wpływ na poczucie komfortu osób w nim przebywających, oraz zwiększenie kosztów eksploatacji budynku wynikających ze zwiększonego zużycia energii elektrycznej w czasie schładzania budynku. Strefowy podział całej elewacji wyposażonej w wertykalne panele daje możliwość grupowania poszczególnych odcinków w zależności od podziałów funkcjonalnych w pomieszczeniach. Personalizacja ta jest bardzo istotna, ponieważ głównym atutem konstrukcji słupowej jest swoboda w aranżacji podziału wnętrz i możliwość zmian i w przyszłości. Również materiał, z jakiego zostały wykonane panele ma istotne znaczenie pod względem równowagi. Drewno naturalnie, mimo iż, jest materiałem organicznym i może być pozyskiwanym lokalnie, wymaga okresowej konserwacji w celu zachowania walorów estetycznych. Zamiana go na kompozytowe panele imitujące drewno sprawia, że proces konserwacji jest ograniczony do minimum, gdyż nie wymagają one szlifowania i malowania, jak w przypadku elementów drewnianych.
Ostatnia, z czterech ścian elewacji zewnętrznych budynku, nie wymaga zabiegów dekoracyjnych, w związku z usytuowaniem kubatury w granicy działki sąsiadującej z kamienica przy ulicy Kilińskiego.  

architektura  lodz, biurowiec budynek zrównoważony ekologiczny green building

Elewacje budynku będące częścią atrium tworzą ściany kurtynowe bez dodatkowych zdobień jak na przykład wertykalne panele. Elewacje te dzięki dużym przeszkleniom umożliwiają pełne wykorzystanie światła dziennego w celu podniesienia komfortu użytkowników. Nie są one aż w takim stopniu narażone na nagrzewanie i ekspozycje słoneczną jak elewacje przy ulicy, w związku z ograniczoną ekspozycją słoneczną. Niemniej jednak w celu maksymalizacji światła dziennego docierającego do wnętrz i kontynuacji spójności estetycznej, wykonane zostały z tego samego materiału. Ściany osłonowe wewnątrz atrium, podobnie jak pozostałe, wyposażone są w panele okienne z opcją rozszczelnienia lub pełnego otwarcia, umożliwiając dobrą cyrkulację powietrza w okresie letnim, w którym podwyższone temperatury mogą wywierać negatywny wpływ na poczucie komfortu.
Generalnym założeniem w czasie doboru materiałów elewacyjnych było stworzenie budynku o neutralnej estetyce. Delikatne odbicie ścian kurtynowych, wzbogacone o drewnopodobne panele i dwa pasy zielonych ścian miały na celu stworzenie nienarzucającej się bryły, nasuwającej na myśl tematykę ekologiczną. Często budynki biurowo-usługowe określane mianem pasywnych lub zielonych, pomimo bardzo zaawansowanej technologii energooszczędnej, częściej przypominają ultra-nowoczesne statki kosmiczne niżeli budynek przyjazny naturze. Celem projektu było nie tylko stworzenie estetycznego budynku harmonizującego z ekosystemem poprzez zawarte w nim technologie, proces powstawania i jego eksploatację, ale również delikatnie nawiązującego wizualnie do ekologii, poprzez użycie wyżej opisanych środków przekazu.

architektura  lodz, biurowiec budynek zrównoważony ekologiczny green building

© Copyright 2019 milk/DESIGNS - All Rights Reserved